Sami doma! 2. díl: Klady a zápory nouzového stavu

Sami doma! 2. díl: Klady a zápory nouzového stavu

Seriál Sami doma! je určen jednak vám, starším lidem, ale i vám, jejich dospělým dětem a vnoučatům.

Seriál Jak se udržet ve zdraví a vitalitě, jak stárnout s grácií a přitom naplno žít!

Kromě prvních dvou dílů: Jak přežít ve zdraví rozvoj  epidemie a jak  tvořivě využít vyhlášený nouzový stav, psaných pro aktuální situaci během začátků koronavirové epidemie v roce 2020, jsou čtyři další díly psané především jako náměty pro zlepšení běžného života!

Ve 3. až 6. dílu najdete tipy, jak si posílit imunitu a vylepšit péči o sebe (3. díl), náměty pro zlepšení své výživy (4. díl) a tipy pro zařazení jednoduchého a příjemného cvičení do svého každodenního pohybového režimu (5. díl) a tipy na zlepšení komunikace, práce a odpočinku (6. díl) nejen během „domácího“ života. Vše se hodí určitě i v budoucnosti venku, bez roušek, nejen při epidemii.

Klady a zápory nouzového stavu

Po téměř třech týdnech nouzového stavu je všem již jasnější, jak probíhá změna navyklého způsobu života a že bude dlouhodobější:

radikální omezení kontaktů, a to speciálně mezi malými dětmi a jejich prarodiči, více či méně omezená možnost vycházet ven – je to opravdu trochu jako ve vězení! To může jednoho semlít, anebo taky posílit.

Teď to bohužel zatím nejde, ale až virová epidemie a nošení roušek skončí, mladí vás budou tolik potřebovat – zdravé, optimistické a plné sil. A vy sami si určitě též chcete svůj život ještě užít! Jak tedy rozložit síly, aby vám ke zvládnutí této výzvy vydržely po dlouhou dobu?

A jak uspořádat své dny, abyste se cítili dobře?

Podívejte se na dnešní situaci jako na příležitost

Současný celonárodní stav nezměníte, bude trvat nejspíš ještě nějakou dobu a přijatá opatření je nyní třeba podpořit také individuální disciplínou. To už určitě děláte: jste doma a moc nevycházíte.

Tahle všechna omezení můžete brát úkorně, anebo naopak jako velký dar – dostali jste čas pro sebe! Využijte jej. Může to být obrovská příležitost k osobnímu růstu, a třeba i ke změně vašich letitých postojů.

„Nouze naučila Dalibora housti“ – a vás třeba nouzový stav přiměje k překonání nechuti se ještě něco nového naučit.

Nenechte se ukolébat pocitem časové volnosti

Jestli jste na začátku epidemie šili roušky či jinak pomáhali, nakupovali, zařizovali práci a připravovali se na zpřísněný režim, tak po jeho vyhlášení jste si možná dopřáli pár ležérních dní: hodně se vyspat, udělat si „pyžamový“ den v posteli, lelkovat na internetu, sledovat seriály a nevařit…

Přílišné prodlužování už je ošidné: na psychiku nepůsobí vůbec dobře, když se den jakoby „rozplizne“: začne ochabovat vůle a chuť cokoli měnit. Dobré návyky se pomalu vytratí a pozdější návrat do bývalé činorodosti bude dost těžký.

Takže všeho – i lenivění – s mírou!

Udělejte si dobrý akční plán

Cestou ven z chaosu a deprese je dobrá známá – rutina! Možná je v současném domácím pobytu narušené všechno, co jste byli zvyklí dělat.

Vytvořte si tedy nový denní řád – vnese vám do únavného zmatku uklidnění a velkou úlevu. Pravidelnost a struktura také nesmírně pomáhá k větší efektivitě. Doporučuji plán napsat a vyvěsit (třeba na ledničku). Potom už můžete průběžně „ladit“ délku různých aktivit i jejich zařazení ve dni či v týdnu tak, abyste nebyli přehlcení či ve stresu, prostě aby si to samo „sedlo“.

Jak na to? Pár svých denních rituálů už jistě máte – co dalšího můžete zařadit, abyste si zorganizovali celý „domácí“ týden?

Sedmička pro lepší život

Námětů pro pestrý program dne, ve kterém nechybí žádná ingredience pro naplněný život, je mnoho a vy si vyberte to, co vás láká, obohacuje, zlepšuje vaši imunitu a dělá vám dobře.

Doporučuji vám na každý den od každého trochu ze základní „sedmičky“ námětů:

 

  1. Péče o sebe (ranní hygiena, otužování)

  2. Výživa (vhodná strava a její doplňky)

  3. Pohyb (cvičení, procházka)

  4. Komunikace (děti, vnoučata, přátelé)

  5. Práce (manuální /intelektuální)

  6. Koníček (plnění svých přání)

  7. Radost (drobné denní rituály)

Postupně je všechny projdeme – do každého můžete přidat obohacení vašich již zaběhlých návyků.

Líbil se vám článek?

Sdílejte jej nebo  členům rodiny a známým na něj pošlete odkaz. Další díl vyjde nejpozději za 5 dní.

 

Mám ráda pohyb. Baví mne jej studovat, zlepšovat, vyučovat a pohybem také inspirovat druhé ke změnám svého těla, mysli i života. Přes 20 let učím lidi zdravě sedět, stát, chodit a cvičit. Naučím vás, jak se zbavit bolestí nohou a opět si užívat lehký krok. Na můj příběh se podívejte zde >> Jsem autorkou terapeutického cvičebního online programu Cviky pro nohy.>> Napravuje rychle, zábavně a jednoduše vady a deformity nohou i chodidel. Učím vše taky naživo na jednodenních seminářích Zdravé nohy I. a také Zdravé nohy II. >> Věnuji se i klientům ve firmách nebo na individuálních lekcích a především na skupinovém cvičení Zdravá záda pro dospělou i starší generaci.>>
Komentáře

Přidat komentář