STOP rutině! I na kole bez bolesti šíje, zad a nohou – 5. díl

Co zatím přineslo již pět dílů seriálu STOP rutině?

V tomto seriálu si ukážeme možnosti, jak celkově ozdravit a omladit své tělo i ducha. Cesta vede přes bourání nevyhovujících návyků, přidání drobných či větších změn v běžném denním režimu i trénink mozku, abychom dokázali využít co nejvíc z jeho tvořivého potenciálu. Vše, o čem píšu, také dlouhodobě zkouším a zažívám „na své kůži“.

Hned v 1. dílu jsme se věnovali různým aspektům ADL (Activities of Daily Life), tedy drobným rutinním aktivitám v denním životě. Ukázali jsme si, jak pomocí malých změn v každodenních návycích podpoříme vlastní pohybovou i mentální kreativitu. Třeba kolik zábavy přinese odemykání levou rukou naslepo, nebo proč je dobré ovládat myš i levou rukou. 

Ve 2. dílu jsme nastínili možnosti, jak lze pracovat na zlepšení vlastní odolnosti a imunity a jaké jsou možnosti upevňování zdraví otužováním, jak překonávat pocit chladu. Jak mohou i „zimomřivci“ začít jemně a beze stresu s otužováním i jinak, než jen obligátní studenou sprchou. 

3. díl prozkoumal to, co může do života přinést vědomé držení těla. Jak se změní postava zvenčí i jak změna držení těla zasáhne i vnímání sebe sama jaksi „zevnitř“. Jak může každý „rozkvést“,  povytáhnout se, narovnat a úplně bez diety „shodit“ pomyslná kila navíc.

Ve 4. dílu jsme se zamyslili nad naší pohybovou i celkovou kondicí. Nad otázkami, proč se vytrácí rozsah pohybu, jak se ztrácí svalová síla, proč tuhne tělesná schránka a zmenšuje se mobilní prostor uvnitř těla? Odkud a kdy to „chřadnutí“ začíná? A hlavně: JAK se tomu postavit a zlepšit to.

V tom pátém dílu, se podíváme na sporty. A hned ten první je velmi oblíbený: jízda na kole! 

Sport dnešní doby: cyklistika!

V současné době je cyklistika na vzestupu. Jednak jsou kola celkově (nejen finančně) dostupnější než za socialismu, jednak v našem zrychleném životě jsou taky svižnější. Chodit pěšky nebo běhat je sice fajn, ale na kole se prostě dostanete dál a rychleji.

Vzrůstá i počet cyklostezek a speciálních tras, kde se dá bezpečně jezdit. A navíc je to teď moderní, trendy. A tak jezdí nejen ti zkušení, co na kole seděli odmala a jsou s ním skoro srostlí, ale i ti, kteří ty letité návyky, zaryté až pod kůži, prostě nemají.

Přibývají i elektro-kolaři, a ti často sedají na kolo v terénech, které jsou už za hranicí jejich kondice. Bývá z toho mnoho úrazů, které by se zkušenému cyklistovi nikdy nestaly. Dost často vznikají z únavy a s tím spojené nepozornosti.

A právě to je námět dnešního článku. Je především určen všem, kteří jezdí na kole pro radost. Když se rekreační cyklista vyvaruje zbytečných zlozvyků při sezení a jízdě na kole, zůstane mnohem déle fit, pojede bezpečněji a jízdu si i líp užije. To chcete i vy, že?

Jak si užít cyklistický výlet bez bolestí za krkem nebo v zádech?

Jak tedy? Právě na tyto aspekty se teď podíváme. Před nedávným časem jsem k tomu napsala článek, kde jsem všechny nevhodné pohybové návyky odhalila, rozebrala, co s námi dělají a proč je dobré se jich zbavit. Pracovala jsem na něm docela dlouho, i foto-lokality se měnily: tu jsme fotili v Rakousku, tu v Praze, tu v zahradách a lesích za Prahou…

Vznikal tedy po několik měsíců, revidován i od cyklistů s dlouhou sportovní praxí a konzultován i s fyzioterapeuty – zkušenými sportovci.

Protože je tento článek jednak hodně podrobný, jednak i velmi čtený, nebudu znovu „nosit dříví do lesa“. Celý původní článek jsem tedy zrevidovala pro účel tohoto seriálu a místo jeho okopírování vám tu na něj dávám odkaz. 

Vaše další čtení o cyklistice tedy nyní pokračuje TADY. 

 

 

 

Líbil se vám článek?

Sdílejte jej nebo na něj pošlete odkaz.

 

 

Mám ráda pohyb. Baví mne jej studovat, zlepšovat, vyučovat a pohybem také inspirovat druhé ke změnám svého těla, mysli i života. Přes 20 let učím lidi zdravě sedět, stát, chodit a cvičit. Naučím vás, jak se zbavit bolestí nohou a opět si užívat lehký krok. Na můj příběh se podívejte zde >> Jsem autorkou terapeutického cvičebního online programu Cviky pro nohy.>> Napravuje rychle, zábavně a jednoduše vady a deformity nohou i chodidel. Učím vše taky naživo na jednodenních seminářích Zdravé nohy I. a také Zdravé nohy II. >> Věnuji se i klientům ve firmách nebo na individuálních lekcích a především na skupinovém cvičení Zdravá záda pro dospělou i starší generaci.>>
Komentáře

Přidat komentář